• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
    • ERZİNCAN İŞ PLATFORMU
    • SEKTÖR REHBERİNİN AYRICILIKLARINDAN YARARLANMAK İÇİN TIKLAYINIZ

KOSGEB MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE HIZLI DESTEK PROGRAMI


KOSGEB Mikro Ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı
KOSGEB imalat sanayisinde ve belirli diğer sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere yönelik toplamda 5 milyar bütçeli Mikro Ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’nı başlatmıştır. COVİD-19 salgınının işletmeler üzerindeki etkileri dikkate alınarak hazırlanan bu programda belirlenen öncelikli sektörlere nakit ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak hızlı ve kolay finansman desteği sağlanacaktır. Destekle, mikro ve küçük ölçekli (MKİ) işletmelerin faaliyetlerini sürdürmeleri ve istihdamlarını salgın öncesindeki seviyede muhafaza etmeleri sağlanacaktır.
Destek programı iki bileşenden oluşacaktır:
Birinci bileşende; imalat sektöründeki MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.
İkinci bileşende; 2017 ve sonrasında kurulan ve imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinde faaliyet gösteren genç yenilikçi MKİ’lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.
Başvuru kriterleri:
Ölçek kriteri: Mikro ve küçük ölçekli işletmeler (MKİ’ler) başvurabilecektir.
Sektör kriteri:Aşağıdaki sektörlerde faaliyet gösteren MKİ’ler ilgili bileşene başvurabilecektir:
- İmalat sektörü (NACE Rev 2 - Kısım C)
- Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler sektörü (NACE Rev 2 - Bölüm 62)
- Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörü (NACE Rev 2 - Bölüm 72)
2019 yılında asgari gelir hacmine ulaşmış olma kriteri: Covid-19'dan önce de aktif olduğu kabul edilen MKİ'ler başvuru yapabilecektir. 2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı elde edilmiş olması, aktif işletme olmanın kanıtı sayılacaktır. Bu kriter 2017 ve sonrasında kurulan yenilikçi genç işletmelerde aranmayacaktır.
2020 yılında 2019 yılına göre gelir kaybına uğramış olma kriteri:2020'de 2019'a kıyasla en az %25 oranında gelir kaybına uğrayan işletmeler pandemiden etkilenmiş olarak kabul edilecek ve başvuru yapabilecektir. Bu kriter 2017 ve sonrasında kurulan yenilikçi genç işletmelerde aranmayacaktır.
Destek türü ve miktarı:
Destek türü, “teminatsız ve faizsiz geri ödemeli destek” olacaktır.
Ödeme onayı, işletmenin 2020 Mart ayındaki SGK 4A’lı çalışan sayısını ödemeye esas ay (2021 Mart, Nisan, Mayıs) itibariyle muhafaza etmesi şartıyla verilecektir.
Ölçeğe göre geri ödemeli destek üst limitleri:
• Mikro​işletmeler: 10.000 X 3 ay =30. 000 TL*
• Küçük​ işletmeler: 25.000 X 3 ay= 75.000 TL*
Bileşen 2 kapsamında yenilikçi genç MKİ’lere 2021 yılında gerçekleşen veya gerçekleşmesi öngörülen teknolojik faaliyetleri için 25.000 TL’ye kadar ilave destek verilecektir.
Desteğin işletmeler tarafından geri ödenmesi süreci (5 yıl vade)
Kullanılan destek MKİ’ler tarafından 3 yılı ödemesiz dönemi takip eden 4’er aylık dönemlerde 6 eşit taksitte (toplam 5 yıl vade) geri ödenecektir.
Destek uygulama süreci:
Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler başvurularını e-devlet üzerinden yapacaktır.
KOSGEB Veri tabanına kayıtlı olmayan veya KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olmayan işletmeler, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapmalıdır.
Destek Programı Başvuru Tarihleri
3 – 21 Mayıs 2021 saat 23:59
Detaylı Bilgi İçin :